MODA

RESTORASYON DÖNEMİ VE MODAYA ETKİSİ

Restorasyon Dönemi Nasıl Başladı ?

–Restorasyon Döneminin kısa tarihinden önce ‘restorasyon’ kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğündeki anlamına bakalım :

isim, mimarlık, Fransızca restauration

Yenileme.

–Restorasyon (İngilizce: Restoration)

– İngiltere’de iç savaş döneminde kral I. Charles’ın 30 Ocak 1649 tarihinde idam edilmesiyle başlayan ve Fetret Devriyle devam eden süreçte İngiltere monarşisinin II. Charles’ın 29 Mayıs 1660 tarihinde Londra’ya girmesiyle başlayan dönemi anlatır. II. Charles İngiltere, İskoçya ve İrlanda monarşilerini birleştirmiştir. Süreç II. Charles’ın tüm saltanata dönemini (1660-1685) ve kardeşi II. James’in hüküm sürdüğü bir dönemi (1685-1688) de kapsar. Bazen süreç Muhteşem Devrimle iktidara gelmiş olan Orange-Nassau Hanedanına kadar götürülür. KAYNAK için tıklayın…

II.Charles http://www.tudorsandstuarts.com/monarchs/charlesii.html

–1642’de kralcılarla parlamento destekleyicileri arasında iç savaş başladı. Oliver Cromwel liderliğindeki parlamento taraftarları bu savaştan galip çıktılar (1648). Kral I. Charles idam edildi. Protestanlık resmî mezhep olarak kabul edildi. İlk yazılı anayasa mahiyetinde bir metin hazırlanarak “protektorluk” denilen bir idare tarzı benimsendi. “Cromwel Cumhuriyeti” olarak adlandırılan bu dönem uzun sürmedi ve tekrar krallık yönetimine geçilmesi kararlaştırıldı. Sürgünde bulunan Stuart hânedanından II. Charles İngiltere’ye dönerek tahta geçti (1660). “Restorasyon” olarak adlandırılan bu dönemde II. Charles parlamento ile uyumlu çalıştı. Anglikan kilisesinde yeni bir yapılanmaya gidildi. KAYNAK için tıklayın.

Dönemin Modası Nasıldı ?

RESTORASYON
http://bloshka.info/2018/03/05/17th-century/

–17.yy İngiltere’ sinin çalkantılı siyasal manzarası dönemin giyim kuşamında ifadesini buldu. Radikal püriten Oliver Cromwell yönetimdeyken destekçilerinin izlediği moda; çizgi, süsleme ve renk olarak yalın ve ölçülüydü. Cromwell’ in ölümünden sonra sürügündeki kral II.Charles’ in 1660 yılında yeniden tahta çıkarılması ile birlikte bu görece ağırbaşlı giyimin yerine de karşıtı, gösterişli, çok süslü bir moda akımı geçti. Özellikle erkekler için moda daha frapan bir görünüme büründü ve o dönem, aynı dönemin bir yazarının ifadesiyle ‘ erkeklerin giyim kuşamda kadınları taklit etmek için can attığı acayip efemine bir çağ ‘ olarak kayda geçti. Standart erkek giyimin metrelerce , kurdele, ince danteller, püsküller ve fiyonklar süsledi. ( … izmler MODAYI ANLAMAK/ MAIRI MACKENZIE )

RESTORASYON
http://bloshka.info/2018/03/05/17th-century/

–Fransız modası egemenliğinden kurtulma girişimi kapsamında II. Charles 1966 yılından itibaren erkek giyiminde reform yapmak için düzenli çaba gösterdi ve sarayı günümüzdeki üç parçalı takım elbisenin ilk örneği sayılabilecek modayla tanıştırdı. Geleneksel İran giyimine dayanan bu giyim tarzı, uzun bir yelek ( günümüz erkeğinin giydiği takım elbisedeki yeleğinin karşılığı ), üstüne giyilen aynı uzunlukta bir ceket ( dubletin gelişmiş biçimi ) ve görece daha dar külot pantolondan oluşuyordu. ( … izmler MODAYI ANLAMAK/ MAIRI MACKENZIE )

–Uzun kadın elbiseleri ( 1680 yılına kadar ) vücuda oturan, yüksek belli, balenlerle sıkı sıkı desteklenmiş bir korsaj ve ayrı bir etekten oluşuyordu. Ancak, Restorasyon Döneminde korsajların ön tarafı daha dar ve uzun biçim aldı, geniş ve derin göğüs dekolteli yaka kenarları dantelle veya keten şerit geçirilerek süslendi. ( … izmler MODAYI ANLAMAK/ MAIRI MACKENZIE )

doymoda

2015 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden mezun oldum. Hizmet sektöründe çalışıyorum. Temmuz 2020′ de bu blogu kurdum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu