TEKSTİL

ALPAKA

NEDİR ?

Vicugna pacos yani Alpaka devegiller (Camelidae) familyasına ait bir hayvandır. Küçük kafaları, ince ve uzun boyları vardır. 55 – 65 kg civarı ağırlığa sahip olup tüylerinin uzunluğu 50 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Otçul hayvanlardır, geviş getirirler. Mideleri 3 bölmelidir ve sosyal oldukları bilinmektedir. Etleri yenilebilir. Yılda 1 defa yavrulamaktadırlar. Lamalarla çok benzerlik gösterirler ve Güney Amerika’ nın And Dağları’ nda evcilleştirilmişlerdir. Evcilleştirilmelerindeki amaç yünlerinden faydalanmaktır. 22 farklı renkleri olduğu bilinmektedir.

Siyah ve kahverengi renkte olan daha değerlidir.

And Dağları memelisinin yününden elde edilen alpakadan ince bir iplik elde edilir. Genellikle protein eseslı lif ve diğer doğal liflerle birlikte dokunur. Yününden doğal renk aralığında, lüks bir kumaş üretilir. Kazak, şal, şapka, eldiven ve diğer yünlülerin dokunmasında kullanılır. Hipoalerjenik ve doğal alev geciktiricidir. İnka’larda hanedanın kullanımına tahsis edilen bu yün, kaşmirden daha sıcak, daha ince ve son derece yumuşaktır. Moda da önemli bir yere sahiptir. Çeşitli incelikte olabilir:

Kral Alpaka : 19 mikron

Bebek A. : 22,5 mikron

Süper İnce A. : 22,5 mikron

Kaba A. : 32 mikron

(Kaynakça: Görsel Tasarım Sözlüğü – Gavin Ambros & Paul Harris )

Lifi kırkım yolu ile elde edilmektedir. İpeksi bir yumuşaklığı vardır.

ALPAKA LİFİNİN ÖZELLİKLERİ

Kısaca ALPAKA LİFİNİN ÖZELLİKLERİNİ sıralayacak olursak

-Koyun ve kaşmir yününden daha sıcak tutar ve iyi bir yalıtıma sahiptir diyebiliriz.

-Yünleri yumuşak ve incedir.

-Kolay kolay yanmaz.

-Ne kadar ince lifli olursa o kadar çok değerli hale gelmektedir.

-Su iticidir ve suyu geçirmez.

-Alerjik reaksiyona neden olmaz.

-Batmaz ve kaşındırmaz.

Hemington markası da alpaka yününden kıyafetler satmaktadır.

Su tutmama ve yanmaya karşı dayanıklı olduğu için medikal, restoran, otel gibi iş alanı kıyafetlerinin yapımında kullanılmaktadır.

https://ucakisgiyim.com/kadin/kadin-nobet-takimlari-cerrahi-formalar?product_id=539

Uçak giyim medikal alanda alpaka formalar satmaktadır.

Türkiye’ ye  Selçuk Üniversitesi’nin, Avustralya merkezli Global Alpacas şirketiyle ortaklaşa yürüttüğü bilimsel proje öncülüğünde Alpaka Devesi getirilmişti fakat şuan ne aşamada olduğunu bilmiyoruz.

İşin magazin boyutuna bakacak olursak oyuncu Tuvana Türkay  bir röportajında Alpakaları çok sevdiğini söylemişti. O röportajdan alıntı:

Türkay, Peru seyahati sırasında bir Alpaka devesi tarafından kovalandığını söyledi: “Peru’da bir Alpaka tarafından kovalandım. En sevdiğim hayvan, Alpaka devesi, bayılıyorum! Onları çok kurcaladım. Alpaka devesi inanılmaz değişik bir canlı. Konya’da çiftliği var. Hatta ‘Bir Nefes Yeter’ filmini çekmek için Sapanca’ya gittim. Orada da Doğa Park diye bir yerin sahibi almış iki tane besliyor. Yünü çok kıymetli bir hayvan. Kesmiyorsun, biçmiyorsun, üstünde bir şey taşıttırmıyorsun. Nazik bir canlı. Ve bu hayvan Peru’nun simgesi. O kadar sevimliler ki.”

doymoda

2015 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden mezun oldum. Hizmet sektöründe çalışıyorum. Temmuz 2020′ de bu blogu kurdum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu